Tip #2

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek is een gepaste outfit erg belangrijk. De outfit die je uiteindelijk kiest, kan de uitkomst van het gesprek maken of breken. Je stijl laat de interviewer zien wat voor persoon je bent en daarom kan je makkelijk beoordeeld worden op basis van wat je draagt. Elk bedrijf heeft een andere bedrijfscultuur, hierdoor zijn er verschillende manieren om je te kleden voor een sollicitatiegesprek.

Professionele kleding bij vrouwen bestaat uit: Effen kleuren, nette schoenen, beperkt aantal sieraden en een net kapsel. Bij mannen bestaat professionele kleding uit hetzelfde als bij vrouwen plus een aktetas.

Corporate kleding is een vereiste in bepaalde sectoren zoals boekhouding, bij de overheid, in laboratoria en bij advocatuur. Deze dresscode betekent dat een conservatieve outfit verwacht wordt. Voor mannen betekent dat een pak met professionele schoenen en een aktetas. Voor vrouwen wordt in dit geval een broekpak of een rok met blouse en panty verwacht.

Business casual is een andere populaire stijl tijdens interviews. Deze stijl wordt vaak gezien bij organisaties die een meer ontspannen bedrijfscultuur hebben, maar nog steeds een professionele uitstraling hebben. Deze organisaties zijn vaak onderdeel van creatieve industrieën. Voor mannen betekent dit een casual shirt of trui met een nette broek of pantalon. Voor vrouwen is een rok met casual trui of shirt aan te raden. Kleine statements die je persoonlijkheid weerspiegelen zijn hierin toegestaan.

De laatste stijl die regelmatig gedragen wordt, is casual. Deze complete casual look is de enige stijl die een spijkerbroek accepteert. Hoewel het een casual look is, betekent dit niet dat het er niet netjes en schoon uit moet zien. Het is altijd belangrijk om gestreken kleding zonder plekken of vuil te dragen. Er netjes uitzien met een spijkerbroek betekent het dragen van een mooie blouse of trui voor vrouwen en een mooie polo voor mannen.

Concluderend kan gesteld worden dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de verwachte stijl van het bedrijf. De stijlen zijn zeer verschillend, als je de verkeerde stijl draagt zal dit opgemerkt worden. Zorg ook altijd dat je kleding schoon en netjes is. Het is een goed idee om aan je contactpersoon binnen het bedrijf te vragen welke stijl er gedragen wordt. Verder is er vaak veel informatie over de bedrijfscultuur te vinden op internet of sociale media profielen van het bedrijf.

Contact

To find out what QTC Recruitment can do for you, please contact us.  
Contact us
Open chat