Tip #5

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Er zijn veel aspecten belangrijk bij het succesvol afronden van een sollicitatiegesprek, sommige hiervan zijn makkelijk te vergeten. In deze tips & tricks noemen we de belangrijkste, van thuis voorbereiden tot het interview zelf. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat jouw interview goed gaat.

Allereerst is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van alle details van het sollicitatiegesprek. Hiermee wordt de locatie, de tijd en de persoon waarmee je het gesprek zal hebben bedoeld. Hierin kun je beter geen fouten maken aangezien deze details makkelijk te controleren en te verkrijgen zijn. Ook is het belangrijk dat je CV zo relevant mogelijk is, voeg alleen de ervaringen toe die relevant zijn voor de desbetreffende baan.

Voordat je aan het gesprek begint, is het handig om al een pitch klaar te hebben. Het is belangrijk om jezelf goed, kort en zelfverzekerd voor te kunnen stellen. Als je de pitch een aantal keer geoefend hebt, zul je hier ook zelfverzekerder in worden. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met een collega, vriend of familielid. Zorg ervoor dat de persoon met wie je een pitch oefent eerlijk is en kennis heeft over hoe je dit het beste zou kunnen brengen.

Als je je pitch klaar en geoefend hebt, is het belangrijk om na te denken over je outfit tijdens het gesprek. Informeer naar de dresscode binnen het bedrijf en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden. Vergeet niet dat je uiterlijk een grote invloed heeft op hoe mensen je zien. Voor de manager is het belangrijk dat je in het bedrijf en in de bedrijfscultuur past, kledingstijl is hierin een belangrijk aspect die tijdens het besluitvormingsproces invloed kan hebben op de uitkomst.

Een andere manier om je voor te bereiden op een succesvol sollicitatiegesprek is nadenken over de vragen die je aan de interviewer zou kunnen stellen. Het is goed om betrokken te zijn in het gesprek. Door het stellen van vragen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en kennis hebt van de organisatie. Ook laat dit zien dat je jezelf goed hebt voorbereid voor het interview en het serieus neemt. Je moet alleen niet vergeten dat je ook weer niet teveel moet praten, de interviewer leidt het gesprek en door teveel op- of aanmerkingen kan het lijken alsof je het gesprek overneemt. Ten slotte, vergeet niet om aan het eind van het interview te vragen wat de mogelijke vervolgstappen zijn, dan hoef je jezelf niet af te vragen wanneer je de uitkomst van het interview hoort. Het laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in de baan.

Kortom, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een interview is het belangrijk om onderzoek te doen naar het bedrijf in kwestie. Dit onderzoek zal helpen je meer op je gemak te voelen omdat je weet wat voor kleding je moet dragen en wat je moet zeggen en kunt vragen tijdens het interview. Wees vooral niet bang om vragen te stellen aan je contactpersoon binnen het bedrijf.

Contact

To find out what QTC Recruitment can do for you, please contact us.  
Contact us
Open chat