Geschreven door manon - 5 Minuten leestijd

Vragen die niet gesteld mogen worden in een sollicitatiegesprek

News intro image

Solliciteren bij een nieuwe baan kan zenuwslopend zijn, hoe ervaren je ook bent. Iedereen die zegt geen last te hebben van een paar vlinders is ofwel ongelooflijk zelfverzekerd of een leugenaar. Hoe goed je je ook voorbereidt, er zullen waarschijnlijk vragen zijn die moeilijk te beantwoorden zijn, en dat is niet erg. 

Maar soms worden ons tijdens een sollicitatiegesprek vragen gesteld waar we ons niet prettig bij voelen, en je hebt volkomen gelijk dat je je zo voelt.

Je moet onthouden dat, hoewel jij degene bent aan wie de vragen worden gesteld, het voor jou net zo belangrijk is om een goede indruk te krijgen van de interviewer. Er zijn eigenlijk een paar dingen die je niet hoeft te beantwoorden, en iedereen die een sollicitatiegesprek voert zou dit moeten weten, maar sommige werkgevers zijn handiger dan anderen. Als je het niet zeker weet, is alle persoonlijke informatie meestal verboden terrein, tenzij het specifiek relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert. 

Als je je ongemakkelijk voelt bij het beantwoorden van iets, wees dan niet bang om het te zeggen. Een werkgever die hier niet mee akkoord gaat, is het waarschijnlijk toch niet waard om voor te werken.

Ter verduidelijking, hier is een lijst van rode vlag vragen interviewers echt niet moeten vragen, en waarom.

1. Ben je getrouwd?

Volgens de website van de overheid mogen werkgevers niemand discrimineren op grond van "beschermde kenmerken". Dit houdt ook in of je getrouwd bent, alleenstaand of een geregistreerd partnerschap hebt. Je hebt geen reden om deze informatie bekend te maken. De interviewer vraagt misschien onschuldig, maar anderen kunnen proberen te discrimineren omdat ze je seksuele geaardheid willen achterhalen.

Deze persoonlijke gegevens zijn niet van invloed op je geschiktheid voor de baan, dus op de website van wervingsbureau Reed wordt geadviseerd te antwoorden met: "Ik hou graag mijn persoonlijke en professionele leven gescheiden."

Wat ze wel kunnen vragen: "Zijn er huidige verplichtingen die jij kunt bedenken die je vermogen om deze baan uit te voeren zouden kunnen beïnvloeden?"

2. Hoe oud ben je?

Het is ook illegaal om iemand te discrimineren op grond van zijn leeftijd. Natuurlijk moet je ouder zijn dan 18 jaar om bepaalde producten zoals alcohol en tabak te verkopen, dus misschien moet je aangeven dat je oud genoeg bent. Verder doorvragen over de kwestie kan echter als discriminatie worden gezien. Wees voorzichtig als de aanwervende manager je geboortedatum vraagt voor hun administratie, want het kan zijn dat ze op subtiele wijze proberen achter je leeftijd te komen. 

Gehaaide werkgevers kunnen vragen hoe lang je nog wilt werken voor je met pensioen gaat, maar ook dat is niet toegestaan.

Wat ze wel mogen vragen: "Ben je ouder dan 18?"

3. Heb je / wil je kinderen?

Het is illegaal om iemand te discrimineren als hij kinderen heeft, zwanger is, of van plan is een gezin te stichten. Sommige werkgevers kunnen je vragen hoe oud je bent om te proberen te achterhalen of je waarschijnlijk kinderen gaat krijgen. Vrijwel alle vragen over je privéleven zijn niet relevant voor de functie en je hoeft ze dan ook niet te beantwoorden.

4. Hoeveel ziektedagen heb je opgenomen bij je laatste baan?

In het algemeen zou een interviewer je niet naar je gezondheid of invaliditeit moeten vragen voor hij je een baan aanbiedt. Ziektedagen in je laatste functie vallen in deze categorie. Een werkgever kan echter wel naar dit onderwerp vragen als hij moet bepalen of er aanpassingen nodig zijn om de kandidaat tegemoet te komen.

Je kunt vragen of dit het geval is en dienovereenkomstig antwoorden.

Als een werkgever je een baan heeft aangeboden, mag hij verder informeren naar je gezondheid, maar alleen als het verband houdt met de vraag hoe goed je de baan kunt vervullen. Dit staat beschreven in de Equality Act (2010).

Wat ze kunnen vragen: "Heb je specifieke behoeften of eisen om deze baan goed te kunnen uitvoeren?"

5. Heb je eerdere strafrechtelijke veroordelingen?

Je hoeft een interviewer niet te vertellen over strafrechtelijke veroordelingen die zijn uitgezeten. Werkgevers moeten de sollicitant behandelen alsof de veroordeling niet heeft plaatsgevonden, en het is in strijd met de wet om iemand te discrimineren en hem niet in dienst te nemen vanwege de veroordeling. Solliciteren naar een baan in een school is een uitzondering op deze regel. 

Als je niet zeker bent, raadt de Reed-website je aan te vragen: "Hoe houdt dit verband met de functie waar ik naar solliciteer?"

Wat ze kunnen vragen: "Zijn er redenen waarom je wettelijk misschien niet in staat bent om deze functie te bekleden?"

6. Welke godsdienst hang je aan?

Ook deze vraag valt onder beschermde kenmerken, en er is geen reden waarom je deze vraag zou moeten beantwoorden. Tenzij je natuurlijk solliciteert naar een religieuze functie zoals priester of rabbi. Hetzelfde geldt voor ras, etniciteit, en het land waar je vandaan komt. Het is illegaal voor een werkgever om u geen baan aan te bieden vanwege een van deze dingen.

Wat ze wel kunnen vragen: "Kun je persoonlijke redenen bedenken waarom je niet geschikt zou zijn voor deze functie?

7. Ben je lid van een vakbond?

Op de website van de overheid staat dat je het feit dat iemand lid is van een vakbond niet in je voordeel of nadeel mag laten werken bij je beslissing om iemand in dienst te nemen. Dit betekent dat je iemand niet in dienst mag nemen omdat hij lid is en ook dat je er niet op mag staan dat iemand lid wordt voordat je hem een baan aanbiedt.

Wat ze kunnen vragen: "Kun je zich belangenconflicten voorstellen bij je sollicitatie naar deze functie?"

Er zijn je tijdens een sollicitatiegesprek vragen gesteld die je niet prettig vond om te beantwoorden, maar goed dat je het tot een sollicitatiegesprek hebt geschopt. Ben je gepassioneerd over werken in de Life Science industrie? Wij kunnen je helpen in je zoektocht naar de perfecte match en je begeleiden op weg naar het sollicitatiegesprek. Maak van de gelegenheid gebruik en kijk hier wat wij voor jou kunnen doen!


Ook gepubliceerd op: Independent.co.uk


Want to stay informed about current Life Science and recruitment news on a regular base? Then register here for free.