Geschreven door manon - 3 Minuten leestijd

Life Science professionals are switching for societal impact

Meer dan éénderde van alle Life Science professionals geeft aan méér maatschappelijke impact van hun werk de belangrijkste motivatie te vinden om te switchen van baan. Zelfs ten opzichte van meer salaris. Dat concludeert QTC Recruitment naar aanleiding van een kort onderzoek onder de Life Science professionals van haar internationale community. Maar liefst 37,6% van de 529 deelnemers gaven antwoord op de vraag: “Wat is voor jou belangrijker (voor jouw volgende stap), een baan met een hoger salaris of meer maatschappelijke impact?” Uit andere onderzoeken is eerder naar voren gekomen dat ongeveer de helft van alle professionals het salaris vaak als belangrijkste drijfveer aangeeft. Uit dit onderzoek blijkt dat Life Science professionals hier niet heel veel van verschillen. Van alle correspondenten gaf 62,4% een hoger salaris belangrijk te vinden om een volgende stap in de carrière te overwegen. Ook in de Life Science industrie is salaris dus één van de belangrijkste drijfveren om een overstap te maken, maar dat geldt dus zeker niet voor iedereen.

Wereld verbeteren

Jord Teeuwen, managing partner van QTC Recruitment zegt over deze bevinding: “We zien al langere tijd dat Life Science specialisten vaak andere intrinsieke motivaties hebben dan in andere marktsegementen gebruikelijk is. Zij hebben vaak een grote drive en willen graag ‘een verschil maken’ door te doen wat zij doen. De wereld verbeteren op hun specifieke gebied. Regelmatig komt dit ook voort vanuit een privé-situatie. Bijvoorbeeld doordat zij ziektes van dichtbij hebben meegemaakt. Dit vermoeden wordt nu in dit onderzoek bevestigd en is belangrijk voor Life Science organisaties die zich nieuw vestigen, op zoek zijn naar nieuwe specialisten of uitbreiding nodig hebben voor bepaalde onderzoeken. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat salaris ook hier niet uit te sluiten is als belangrijke factor, zeker niet in de kandidaat-gedreven markt waarin wij nu zitten. Vaak verliezen kleinere organisaties het op het salaris dat zij kunnen bieden. Juist zíj moeten het veel meer hebben van hun ‘purpose’; anders verliezen zij het per definitie van de grotere. Voor alle organisaties geldt dat het belangrijk is dat bij de zoektocht naar passende Life Science specialisten een goede balans wordt gevonden tussen salaris en maatschappelijke impact.

Toegevoegde waarde

Deze balans ligt bij elke organisatie anders. Daarom is maatwerk altijd van belang. Vaak wordt door organisaties bij het zoeken van een professional alleen het beschikbare salarisbudget aangegeven. Dat lijkt logisch maar dit onderzoek benadrukt nog maar eens dat er meer is dan dat. Daarom zoomen wij in onze eerste gesprekken met organisaties ook altijd in op de toegevoegde waarde die zij kunnen leveren met de onderzoeken die zij doen. Dit nemen wij dan weer mee in het maken van de juiste match met Life Science professionals die dit ook belangrijk vinden”. 18 Januari 2022   Bent u werkgever en heeft u Life Science professionals nodig om uw doelstellingen te behalen, bekijk dan hier hoe wij u kunnen helpen. Ben jij een Life Science professional die meer maatschappelijke impact wil maken met je baan of dit wil combineren met een beter salaris, kijk dan hier hoe wij jou kunnen helpen.