Geschreven door Caro - 7 Minuten leestijd

Passie, innovatie en levensreddende technologie: de CEO van Surfix reflecteert op de eerste honderd dagen

News intro image

In de dynamische wereld van biotechnologie en medische innovatie neemt Surfix een opmerkelijke positie in onder leiding van haar CEO, Jos Lunenberg, wiens eerste honderd dagen de koers van de organisatie hebben gemarkeerd. In een exclusief interview delen we zijn inzichten en ervaringen.

“Laten we beginnen met een terugblik op je eerste honderd dagen als CEO van Surfix. Kun je een persoonlijk moment of anekdote delen dat de impact benadrukt die je hebt gehad op de prioriteiten van het bedrijf?”

“Zeker, mijn start bij Surfix was redelijk slagvaardig. We hebben meteen op alle strategische niveaus gekeken waar we moesten sturen. Eén van de cruciale momenten was gerelateerd aan onze product development strategie, met name de introductie van een prototype IVD instrument in de research markt. In eerste instantie was het idee om dit product naar deze markt te brengen, maar het was niet voldoende onderbouwd. Mijn marketingachtergrond kwam hier van pas; ik besloot om de behoeften van de markt goed in kaart te brengen en scherper zicht te krijgen op de kansen en bedreigingen. Ons Business Development team bleek vervolgens prima in staat om via hun netwerk deze informatie in de markt op te halen. Dit marktonderzoek leverde op dat er geen aansluiting was voor deze specifieke markt, dus hebben we de focus verschoven naar het hoofddoel en de product development strategie aangescherpt.”

“Dat klinkt als een belangrijke koerscorrectie. Op welke manieren hebben jouw persoonlijke waarden en leiderschapsstijl je beslissingen en acties tijdens je eerste maanden als CEO beïnvloed?”

“Mijn persoonlijke waarden zijn allesbepalend voor mijn leiderschap. Authenticiteit is essentieel voor mij; ik wil geen trucjes doen. In mijn corporate jaren, waar hiërarchie en politieke spelletjes soms aan de orde van de dag waren, heb ik geleerd dat dit niet bij mij past. Ik geloof sterk in transparantie en het creëren van een cultuur waarin iedereen gehoord en gezien wordt. Mijn leiderschapsstijl is democratisch; daarbij verwacht ik wel proactiviteit en creativiteit van mijn team. In een startup-omgeving is het essentieel dat mensen flexibel zijn en buiten hun functiebeschrijving kunnen opereren. Ook borg ik wel dat beslissingen niet uitgesteld worden. Beter af en toe een foute beslissing, die je later weer bijsteld, dan geen beslissing.”

“Interessant. Kun je iets delen over de persoonlijke ervaringen of invloeden die jouw visie op de toekomst van Surfix hebben gevormd sinds je CEO werd?”

“Mijn brede ervaring heeft me zeker geholpen in de eerste honderd dagen. Ik heb vergelijkbare fases eerder doorgemaakt in start-up omgevingen, zij het in een iets andere context. Hierdoor kreeg ik snel een goed overzicht van de situatie bij Surfix en dit draagt bij aan het nemen van snelle en effectieve beslissingen. Mijn visie op de toekomst van Surfix vormt zich verder door gesprekken met stakeholders, deelname aan events en grondig onderzoek in de diagnostische markt.”

“Zijn er specifieke gesprekken met stakeholders die je perspectief hebben gevormd in de eerste honderd dagen?”

“Zeker, ik heb vroeg in mijn termijn al uitgebreide gesprekken gehad met Luc, de founder van Surfix. Onze complementaire kennis en vergelijkbare bedrading hebben ons geholpen de hoofdlijnen snel vast te stellen. Hoewel er geen significante verrassingen waren, werden zaken wel duidelijker gearticuleerd. Dit heeft ons geholpen de complexiteit van waar we bij Surfix mee bezig zijn beter te begrijpen.”

“Bij het selecteren van nieuwe medewerkers, welke persoonlijke kwaliteiten of principes zijn voor jou cruciaal en hoe sluiten deze aan bij je eigen leiderschapstraject?”

“Het is afhankelijk van de positie, maar naast de juiste kennis en ervaring kijk ik altijd naar soft skills en karakter. Het type persoon moet passen bij de fase waarin de organisatie zich bevindt, bereid zijn zich ook in te zetten buiten zijn/haar directe verantwoordelijkheden en te geloven in het hogere doel. Persoonlijke passie en energie voor het werk zijn essentieel; dit probeer ik over te brengen op het team. We werken aan potentieel levensreddende technologie, en dit moet de drijvende kracht zijn achter al onze inspanningen.”

“Over duurzaamheid en social responsibility, hoe ondersteunt een persoonlijke overtuiging deze aspecten binnen Surfix?”

“Onze inspanningen bij Surfix zijn erop gericht om daadwerkelijk bij te dragen aan mens en maatschappij. Een grappige anekdote is dat ik als jonge startup CEO eigenhandig plastic ging scheiden in Den Bosch, omdat het niet gebeurde op kantoor. Bij Surfix was ik verheugd te zien dat er al duurzaamheidsinitiatieven waren, zoals automatische lichten en goede afvalscheiding. Het feit dat we, ongeacht de grootte van de organisatie, moeite doen, is veelbetekenend.”

“Hoe komt jouw persoonlijke benadering van communicatie en transparantie tot uiting in interacties met medewerkers en stakeholders?”

“Mijn benadering is dat communicatie duidelijk en transparant moet zijn voor iedereen. We houden regelmatig all-hands meetings om het team op de hoogte te houden. De introductie van de Objectives and Key Results (OKR) methodiek helpt iedereen duidelijkheid te geven over de korte- en langetermijndoelen van het bedrijf. Het is essentieel dat mensen begrijpen waar we naartoe gaan en hoe ze daar als team en individueel een bijdrage aan kunnen leveren. Deze aanpak helpt ook bij het behouden van focus en afstemming, vooral naarmate het bedrijf groeit.”

“Laten we dieper ingaan op wat jou persoonlijk aantrekt in de producten of diensten van Surfix. Kanker blijkt een rode draad in jouw carrière te zijn. Zou je kunnen delen hoe de focus van Surfix jou persoonlijk aanspreekt? “

“Absoluut. Het fotonisch diagnostische platform dat door Surfix ontwikkeld wordt, kan een belangrijke rol gaan spelen in de strijd tegen kanker. Wat mij persoonlijk aanspreekt, is de innovatieve benadering met behulp van biosensoren. De toepassing van een fotonische chip, die werkt op basis van licht en de mogelijkheid om daarmee onder andere solide tumoren te detecteren in urine bloed, zonder de noodzaak van invasieve dure procedures, is baanbrekend. Het feit dat we zes innovatieve technologieën combineren in ons platform, waaronder selectieve nano-coatingswaar Surfix naam en faam mee heeft gemaakt, maakt ons uniek. Nederland heeft fotonica omarmd en Surfix loopt voorop in het ontwikkelen van toepassingen voor biosensoren. Mijn persoonlijke betrokkenheid bij de ziekte kanker, gekoppeld aan deze mooie innovaties, en het geweldige team drijft me om elke dag weer vol gas te geven bij Surfix.”

“Laten we eens kijken naar de toekomst. Hoe sluiten jouw persoonlijke langetermijndoelen aan bij de langetermijndoelstellingen van Surfix? En hoe ben je van plan deze twee aspecten van je leven te combineren?”

“Surfix bevindt zich in een fase waarin grote investeerders betrokken zijn, en de professionele fondsen hebben een specifieke scope van vijf tot tien jaar gemiddeld. Dit komt overeen met het type organisatie dat Surfix is. Als het product succesvol wordt, komt er een moment waarop het te groot wordt om het met organische groei van het bedrijf goed te kunnen ondersteunen in de markt. Op dat punt zal een grote speler het waarschijnlijk overnemen. Mijn persoonlijke langetermijndoelen sluiten hierbij aan. Ik zie mezelf de komende drie tot acht jaar actief betrokken blijven bij Surfix in mijn huidige rol als CEO. Als ik deze rol goed vervul en aanblijf tot een Exit, zal het mijn laatste grote executive rol zijn. Daarnaast vervul ik momenteel twee toezichthoudende rollen en wil ik betrokken blijven bij jonge ventures. Het combineren van deze verschillende activiteiten is een uitdaging die ik met enthousiasme aanga en die me energie geven.”

“Een interessant persoonlijk aspect van jouw leiderschap is jouw bereidheid tot zelfreflectie en het aanpassen van jouw aanpak. Kun je een specifiek moment delen waarop persoonlijke feedback tot aanzienlijke zelfverbetering heeft geleid? En hoe verhoudt dit zich tot jouw aanpak als CEO?”

“Zeker, zelfreflectie is cruciaal. Een medewerker bracht ooit naar voren dat mijn intense communicatiestijl, in combinatie met mijn lengte en energie, soms als arrogant kon overkomen. Deze feedback opende destijds mijn ogen en ik ben sindsdien veel meer bewust van hoe ik bij de ander overkom, vooral in moeilijke gesprekken. Ook als CEO probeer ik mezelf altijd te verplaatsen in mijn gesprekspartner en begrip te tonen, en deze ervaring heeft me geholpen deze eigenschappen te versterken. Het is belangrijk om te onthouden dat authenticiteit en menselijkheid in leiderschap van onschatbare waarde zijn.”

Ben jij klaar om impact te maken in de Life Science industrie? U kunt uw executive traject een boost geven met onze exclusieve mogelijkheden. Onze recruitment consultants zijn toegewijd aan het creëren van waarde en het stimuleren van innovatie. Bezoek het profiel van Mark Breed om uw volgende transformatieve rol te verkennen hier.


Wil je regelmatig op de hoogte blijven van actueel Life Science en recruitment nieuws? Schrijf je dan hier gratis in.